返回列表 回復 發帖
今天在門外的偶遇!

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
好掂呀! 勁抵玩!
我度仲係好凍, 未有蟲仔 "玩"

manyiu 發表於 2021-3-26 10:18 AM
是不是心痒痒呢!
包剪揼 ... ... 剪!

評分次數

• manyiu

佢係唔係被斬開幾碌....分屍...呀! 呢個大場面都畀你捕捉到~
manyiu 發表於 2021-3-30 11:11 AM
沒有血腥畫面呀,最終是握手言和!
係呀! 我想影蜘蛛, 因為佢行得慢, 螞蟻行得快, 好難focus....
manyiu 發表於 2021-3-30 11:14 AM
跟我一樣影些靜態植物練習下囉!

評分次數

• manyiu

靜態和動態我都喜歡影! 我度3-5月時期, 櫻花處處, 剛剛用 Nikon 105 Micro 影了一些 !

manyiu 發表於 2021-4-2 03:01 PM
請問妳有影 RAW 檔嗎?

因為妳上傳的 JPG 檔壓得圖片的顏色有點難看,可否用 RAW 檔做完剪裁這些後制再轉成 JPG 檔放上來,論壇附件可以每檔案 6.7MB ... ... 不用太高壓縮比呢!
我安置 Raw and JPG, 兩個都有. 我試過 ....超過1.5M, 上傳唔到. 我真係唔想壓, 我都覺得好差!
manyiu 發表於 2021-4-4 12:06 PM
附件不是可有 6.7MB 大小的嗎?怎麼會大過 1.5MB 就上傳不了呢?

奇怪!
你試試得唔得, 如果得, 請教教我呀!
manyiu 發表於 2021-4-5 07:42 AM
其實我每次上傳的圖片動輙 4、5MB 以上的,只是上傳到網站後經網站調整後在帖上變成幾百 KB 而已;但都比自己壓成幾百 KB 上傳後的效果好。

至於妳說的大過 1.5MB 便上傳不了,這我倒沒試過耶!
我或者下次唔壓太細, 大一些應該好一些!
manyiu 發表於 2021-4-6 02:12 PM
嗯嗯 ... ... 期待了!