返回列表 回復 發帖
原帖由 DCking713 於 2008-10-15 09:21 PM 發表
which company you work, my altima's wipers are not working, I need someone to check it out for me
一支還是兩邊都唔郁呀?
check the fuse first
連病個多星期
今日終於返工了
早上只有6度
一出車房以外,吸到凍空氣
馬上咳到唔停
無計啦,唯有唔出去
好彩D伙記都好幫手
粗重野都比我做
咁就座在沙發上去了
原帖由 carwing 於 2008-10-18 11:32 AM 發表
連病個多星期
今日終於返工了
早上只有6度
一出車房以外,吸到凍空氣
馬上咳到唔停
無計啦,唯有唔出去
好彩D伙記都好幫手
粗重野都比我做
咁就座在沙發上去了 ...
你是老细?香港去到外国开厂??哇。。好远啊。。d天气又冻死人。。
现在好返o左?
原帖由 evilnoob 於 2008-10-19 11:20 PM 發表

你是老细?香港去到外国开厂??哇。。好远啊。。d天气又冻死人。。
现在好返o左?
半個啦
現在天氣非常好嫁喇
遲D零下加落雪,諗都唔敢諗,攞命
現在好返好多喇,多謝關心
原帖由 carwing 於 2008-10-8 08:14 AM 發表
今日幫架寶馬換自動波油
放出黎嘅舊油比偈油還要污糟
但係在owner's manual,我個shop manual,個波箱的放油羅絲隔離都係話明不須要更換的是lifetime的
咁睇黎我自已2架車雖然話明不須要更換,但係我都一樣照 ...
其实小弟都係汽车维修员一名,第一次望到个张warning sticker贴在波箱油底下真係吓倒下
我D师傅仲同我讲这只不过是宝马厂的市场策略!!?? 可以趁机帮车主换波箱赚番一笔??
话说回头,就common sence来讲,自动波油不断係波箱内循环同时亦会有波箱屎渗在一起。试问下长期落去D油又点仲会有油质le..

評分次數

• carwing

原帖由 茄茄娘 於 2008-10-20 10:25 PM 發表

其实小弟都係汽车维修员一名,第一次望到个张warning sticker贴在波箱油底下真係吓倒下
我D师傅仲同我讲这只不过是宝马厂的市场策略!!?? 可以趁机帮车主换波箱赚番一笔??
话说回头,就common sence来讲 ...
講得一點也沒錯
有無野同大家分享下先
討論下都得架

今日收到個客人投訴
佢話10日換完條死氣喉front pipe現在出現雜音
好啦,把車開過來再睇多次
一睇,真的,條front pipe裡面有野響
拆條front pipe出黎一睇
原來係條front pipe之前的催化器碎晒
碎件就在條front pipe裡面響
無計喇,將所有碎件清理就要換個催化器
又幾百加幣
今日幫架van仔睇漏油
發覺佢個drive shaft seal漏
諗著幫佢換左個seal
換之前都睇下有無其它野
測下條drive shaft啦
點知發覺條drive shaft可以好自由咁上下搖
大鑊喇
原來係個drive shaft的裡面用來承托差速的bearing出左問題
今回要大修波箱了
原帖由 carwing 於 2008-10-21 10:57 AM 發表

講得一點也沒錯
有無野同大家分享下先
討論下都得架
承蒙版主的看重,小弟确实有D野想同大家分享下geh....
以下呢部係朋友车房内重度改装o既“怪兽”!因为单单是涡轮就要万六蚊马币,折合约3万几港纸.......

.
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• carwing

回應 carwing 第 92 篇文章

both of them are not working, I tried to change the fuse, but seems that its still not working...it almost killed me yesterday when i was driving in snow
原帖由 DCking713 於 2008-10-22 09:21 PM 發表
both of them are not working, I tried to change the fuse, but seems that its still not working...it almost killed me yesterday when i was driving in snow
MAY BE WIPER MOTOR OR LINKAGE喇
快D去搵人整整佢啦
今日想同大家分享下toyota的老毛病
行熱左會死火
等5-10分鐘又可以撻返著,還好精神添

這情況下經驗話我知
佢的問題是來自水溫感知器
原因係佢講左個大話
佢話比個電腦知現在已經到達自我保護程式的極限
所以電腦就發出斷電死火的自我保護的指令
所以等5-10分鐘後
水溫回落就可以好正常咁行走喇

要檢查以上的問題
最好的方面一定係用電腦睇資料流
其實用個sanner睇data係可以睇到好多野的
原帖由 carwing 於 2008-10-21 11:03 AM 發表
今日收到個客人投訴
佢話10日換完條死氣喉front pipe現在出現雜音
好啦,把車開過來再睇多次
一睇,真的,條front pipe裡面有野響
拆條front pipe出黎一睇
原來係條front pipe之前的催化器碎晒
碎件就在條front pipe裡面響 ...
唉!
架車今日又返黎
個客投訴話換完個催化之後
轉數高的時候個o爭口有漏氣
出去同佢試左一轉
我問佢是否無乜力,同換催化前有無分別
佢話:係喎,真係無以前咁有力

以我個人的經驗覺得係死氣喉塞左
積高架車踩油門
每當轉數過左4000轉之後
就睇到死氣唔夠出的現象
拆返條頭喉出黎睇下(頭喉裡面有第二個催化的)
睇唔到有乜問題
於是灌水試下
發覺水流非常慢
証實條喉塞左
左想右想無乜理由又買過條架(400加幣)
用水從出口灌入
希望可以用水力冲返通佢
好彩又被我ko左佢
通完之後出去試車
乜事都無晒
好彩加好運
今日做左大蛇
走左去睇老餅演唱會
近日Toronto天氣急轉直下,好凍下
間中下雪
太多人想換呔
但係換雪呔的同時希望大家留意下電池