返回列表 回復 發帖
香港, 想長期逗留係日本, 因為於當地旅行時覺得日本人好有禮貌, 又有規矩及自律性強, 最重要係治安良好,令我好希望可以了解當地文化
我老板曾经就系劳工输出,系日本留学7年,成日同我地讲,佢系日本一个人打5分工,7个闹钟噶故事。而家自己收购佐一间日本企业。系大陆开厂。算系有成就。

短时间游学應該會唔錯但系政治問題 E家日本人應該會排華吧
加拿大香港人
想去日本短留學習當地文化,美食、旅遊、及最至愛的溫泉。
有机会当然想去那里留学,见识见识日本的科技,学习当地文化及增广见闻

可是不会长期留在那里,毕竟那里是有天灾的地方,个人比较喜欢平静没什么天灾的地方
而且那里物资很贵,很难在那里长期生存
再加上日本人比较 ...
HoNgZ 發表於 2012-8-22 09:10 PM
所有國家都是"哪裡賺哪裡花", 如果你在日本賺錢的話, 其實是可以應付日本的生活水平的
如果你把自己國家的物價原封不動地換算過來, 那麼無論你去哪裡都一樣覺得貴
我今年去過澳洲以及美國, 去年也去過英國, 這些都是華人好去留學的國家, 它們的物價也沒有比日本便宜很多, 甚至有部分地區比東京還要貴

時間支出操作
HoNgZ2012-10-25 08:33 AMTVB 130000 元積分轉出
台灣
主要看你要學甚麼 如果你覺得所學的東西值得你待在那裏
那其他考慮就不需要想太多了
如果只是想去玩玩 那就不用考慮了 畢竟那邊消費真的很高 ...
frankken 發表於 2012-8-23 06:02 AM
留學的話真的要深思熟慮, 不只來日本, 也包括其他國家, 畢竟與自己人生有關 ^^

時間支出操作
frankken2012-10-25 08:36 AMTVB 100000 元積分轉出
有念过要去,仲学紧日语
erikavee 發表於 2012-8-23 07:27 PM
有錢的話當然想去囉..
jessbps 發表於 2012-8-23 08:12 PM

時間支出操作
jessbps2012-10-25 08:39 AMTVB 100000 元積分轉出
erikavee2012-10-25 08:38 AMTVB 100000 元積分轉出
香港
我會先選擇短期,畢竟是人生地不熟,生活一段時間再考慮長期,本人滿喜歡日本的生活文化
如有機會一定會親身體驗一下日本生活
tracycat 發表於 2012-8-23 09:49 PM
香港朋友普遍對日本有興趣, 我都遇過唔少香港留學生
希望日後你有機會到日本短期遊學, 你會發現更多日本嘅有趣事物

時間支出操作
tracycat2012-10-25 08:40 AMTVB 100000 元積分轉出
加拿大

會, 但只想短期遊學, 想識日本妹!!!
cloudwat 發表於 2012-8-25 05:21 PM
會,除了留學之外,還會想在日本生活,感覺日本人的生活品質很好。
a08080853 發表於 2012-8-25 07:51 PM

時間支出操作
a080808532012-10-25 08:42 AMTVB 100000 元積分轉出
cloudwat2012-10-25 08:41 AMTVB 100000 元積分轉出
加拿大

會. 我有朋友在日本教英文, 如果可以邊學邊工作就好啦!
kijerjer 發表於 2012-8-27 05:45 PM
日本的英文老師薪水很高喔, 你自信英文能力好的話, 不妨一試

時間支出操作
kijerjer2012-10-25 08:46 AMTVB 100000 元積分轉出
澳門人~

超想去,因為

可以學好日文
超鍾意日本料理
識到日本朋友可以上網買嘢之後搵朋友幫手寄過嚟(好多時當地舖頭唔會寄去海外)
同上,第時去日本可以住喺日本朋友度

不過已經冇乜機會去了。 ...
TYTM 發表於 2012-8-28 11:41 AM
點解話冇乜機會去日本??

時間支出操作
TYTM2012-10-25 08:51 AMTVB 100000 元積分轉出
I think that Japan is a very interesting place, it's culture is very different from those of other Asian countries. So if I were to study abroad there, I would wanna stay for a longer period of time t ...
rainman7 發表於 2012-8-30 11:20 AM
yes, i totally agree with you

時間支出操作
rainman72012-10-25 08:52 AMTVB 100000 元積分轉出
美國, 自細都已經好鍾意日本, 好希望可以係日本住, 不過長期留學的話需要好多錢. 而且去美國, 英國或澳洲留學會好點..
就算係日本結咗婚想攞身份都要等十年.... ...
tammywongg 發表於 2012-8-31 06:12 AM
去美國, 英國或澳洲留學都唔見得會比日本平, 我曾親身去過呢三個地方, 覺得當地生活水平都唔算平

時間支出操作
tammywongg2012-10-25 09:00 AMTVB 100000 元積分轉出
如果有時間+金錢的話
我想我會願意在日本留學
為期3~4年
應該可以更深入瞭解當地的文化:)
lan0616 發表於 2012-9-1 11:09 PM

我認識好多朋友都去日本留學
ac86 發表於 2012-9-2 01:59 AM
我會好想去日本留學...
hung1447 發表於 2012-9-2 02:44 PM
如果过到去能月收入500W日元的话,确实想去。
paden007 發表於 2012-9-2 04:31 PM

時間支出操作
paden0072012-10-25 09:02 AMTVB 100000 元積分轉出
hung14472012-10-25 09:02 AMTVB 100000 元積分轉出
ac862012-10-25 09:02 AMTVB 100000 元積分轉出
lan06162012-10-25 09:02 AMTVB 100000 元積分轉出