返回列表 回復 發帖
我也是這樣用泥種法,真的很快有蔥吃,長種長有.

評分次數

• chowold2

30幾蚊算唔算貴? 不過一次用唔哂
以前種過洋蔥+青蔥, 泥下是洋蔥, 泥上面是青蔥.

評分次數

• chowold2

30幾蚊算唔算貴? 不過一次用唔哂

dororo 發表於 2013-8-6 10:48 PM
30幾蚊全部定係一包?我呢度最平一蚊4包,最貴一蚊2包
真匿名
以前種過洋蔥+青蔥, 泥下是洋蔥, 泥上面是青蔥.
b-boomer 發表於 2013-8-7 06:38 AM
你講得啱,洋蔥泥上面真是似青蔥
真匿名
30幾蚊全部定係一包?我呢度最平一蚊4包,最貴一蚊2包
chowold2 發表於 2013-8-7 12:03 PM
30幾蚊一包呀

chowold2 發表於 2013-8-7 12:07 PM
未見過香港有連根連葉既賣 !

chowold2 發表於 2013-8-7 12:07 PM
direction , 種是洋蔥, 種出青蔥,
就一半一半,
泥上全部出青蔥,
直割來食到收割洋蔥時,
結果泥下全是洋蔥, 種大些, 種細些.   
我跟 direction 種, 深種是洋蔥, 淺種出青蔥,
我就一半一半,
但泥上全部出青蔥,
一直割來食到收割洋蔥時,
結果泥下全是洋蔥, 深種大些, 淺種細些.   
b-boomer 發表於 2013-8-8 01:58 AM
我從來都以為洋蔥同蔥係兩類植物,原來係可以變。D洋蔥葉同蔥葉食味有乜唔同?
真匿名
未見過香港有連根連葉既賣 !
dororo 發表於 2013-8-7 08:08 PM
當然冇啦,要自己種先有,冇理由賣D根比人,洗乾淨要好多功夫
真匿名

24# chowold2

乜唔同, 魚都食.
割少少放入口試.
食時只割外面的食,
要割蔥心.

評分次數

• chowold2

你話我種呢D係洋蔥定係蔥,我現在割哂成枝蔥綠黎吃,留返個蔥頭繼續種
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
真匿名
Thanks for sharing~
I'm doing the same for years already. Some plant food is necessary for stronger roots.

評分次數

• vandas

我喜歡唐人芫茜的味,因為比較濃味.我用以上方法去種一樣成功.

評分次數

• vandas