返回列表 回復 發帖

小園中的菜漸漸成長 !!!!!!!!!!

種了一些唐生才,漸漸成長,非常開心............

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• vandas

• chowold2

老哥哥,睇黎你好似有個溫室,我有無睇錯?
真匿名
老人家一下子種這麼多菜, 遲些要派街坊.
唐生菜比較佔位, 會不會太密? 相距一呎應該較好.
老哥哥,睇黎你好似有個溫室,我有無睇錯?
chowold2 發表於 2013-4-22 01:08 PM
周爺果然好眼力,是個很細的温室.........

評分次數

• chowold2

老人家一下子種這麼多菜, 遲些要派街坊.
唐生菜比較佔位, 會不會太密? 相距一呎應該較好.
vandas 發表於 2013-4-22 01:30 PM
密就係密的,因為播種多了,唔如徙.........
唐生菜有個好處就係無時間限制,早點或遲點割都冇問題..........................
多謝提點........................

評分次數

• chowold2

密就係密的,因為播種多了,唔如徙.........
唐生菜有個好處就係無時間限制,早點或遲點割都冇問題..........................
多謝提點........................   ...
oldman60 發表於 2013-4-23 06:33 AM
點會早點或遲點割都冇問題。。遲點割棵菜會變老
真匿名
點會早點或遲點割都冇問題。。遲點割棵菜會變老
chowold2 發表於 2013-4-23 11:38 AM
唔會架,遲的割只會大棵的而且唔會老,但只是唐生菜...........

評分次數

• chowold2

oldman60兄, 可唔可以多發幾張你個美麗溫室D相, 我都想起番個, 我個太細.

評分次數

• vandas

oldman60 兄, 請問種菜要幾多時間有收成, 我遲D會種菜```謝謝你.

評分次數

• chowold2

oldman60兄, 可唔可以多發幾張你個美麗溫室D相, 我都想起番個, 我個太細.
亞良 發表於 2013-4-24 11:22 AM
亞良,你個塑膠溫室真係細D,我睇老哥哥個溫室起碼有15x15英尺
真匿名

chowold2兄, 無甘大地方, 個箱D蜜糖豆都要搬遷, 老婆要求要種菜, 唔夠佢惡~~~明天要起番晒D蜜糖豆, 要搬到圖的地方.

評分次數

• chowold2

亞良 發表於 2013-4-24 11:22 AM
良哥,我的温室大约 3.6 X 2.4 m,
上手是用來樣葡萄,我喜歡種菜所以把它除掉,
這裏熱的時間比較短,而且晚上凍,所以好難長時間都種菜.........

評分次數

• chowold2

oldman60 兄, 請問種菜要幾多時間有收成, 我遲D會種菜```謝謝你.
亞良 發表於 2013-4-24 11:36 AM
良哥, 在這裏種菜大约要 1.5 ~ 2 個月,要示符天氣和種類..........
在這裏種才心比較難................好細就標花和變老
所以我喜歡種唐生菜,唐蒿和潺菜............

評分次數

• chowold2

老哥哥,你有這個温室,一年可以種幾多個月菜?
真匿名
oldman60 兄, 你個溫室真正好正呀, 發夢想擁有一個, 好似這樣2.0MX2.4澳洲有得買, 但要AU$1,000多, 唔捨得買, 剛剛買了AU$260 有機泥種菜, 夠我買半年爪菜, 種貴過買!!!, 謝謝你的圖, D菜長大請發個貼看看.

評分次數

• chowold2