返回列表 回復 發帖

蘭花上板

,  描述: 加了新照 29/4

加多利亞兰

黄金石斛兰

鼓搥石斛兰

金黄唇啡肩文心兰

巴西香水风兰

白花红心蝴蝶兰

这就是我昨日在花园街的收獲.树皮那幅係回來後DIY上板(树皮)的.
树皮買了$15元.
全部係回來後重種过的,不包括盆要另買.

評分次數

• chowold2

好平? 入咁多貨 !
OB爺,你上板應該用魚絲,你用鐵繩好難睇
真匿名
好平? 入咁多貨 !
dororo 發表於 2013-4-28 11:15 PM
都算平啦,平均每件 $35 吾計盆及树皮.
OB爺,你上板應該用魚絲,你用鐵繩好難睇
chowold2 發表於 2013-4-29 07:51 AM
吾係用鉄繩係尼龍繩,因家裡有,又就手. 用魚丝要特登去買,太烦啦.
好快棵嘢D根就会抓实树皮,到時除去尼龍繩咪吾肉酸囉.

評分次數

• vandas

上板後的最佳處理方法,請留意照片內容

評分次數

• chowold2

这棵係我上面用树皮上板的花希望明年有花睇 <  黃金石斛  >

評分次數

• chowold2

上板後的最佳處理方法,請留意照片內容

...
ob51330 發表於 2013-4-29 10:06 PM
張圖咁細點睇啫, 考起...
講清楚仲好啦.
http://static.orchids.in.ua/img/dendrobium-aggregatum-foto-1007.jpg

这棵係我上面用树皮上板的花希望明年有花睇 <  黃金石斛  >
ob51330 發表於 2013-4-29 10:26 PM
爵爺,呢棵  " 黃金石斛 " 好靚同好多花呀 !!!!!
請問你種左幾多種類的蘭花呀 ???????

評分次數

• chowold2

老人家,
我種有中國兰-----墨兰,四季兰.  洋兰-----蝴蝶兰,文心兰,石斛兰及加多利亞兰. 它們是我同亞姨嘅心血.

評分次數

• chowold2

張圖咁細點睇啫, 考起...
講清楚仲好啦.
Vandas 發表於 2013-4-30 01:28 AM
Vandas 姐,張相咁大重話细,有冇搞錯呀.
OB爺我睇完圖片都唔知道你講。。。。上板後的最佳處理方法係乜?
真匿名
上板後的最佳處理方法咪就係掛起佢囉

評分次數

• chowold2