返回列表 回復 發帖

菠蘿可以咁樣種? 成功篇

我用左7天就成功發根了

教學
超版,你仲未成功,你種左落盆未.想等多D根先落盆?
真匿名
超版,你仲未成功,你種左落盆未.想等多D根先落盆?
chowold2 發表於 2013-5-20 11:13 PM
未落 係呀實想等多d 根先
您地d菠蘿品種係咪好d呢?
我放廚房等熟未切都爛葉
我放廚房等熟未切都爛葉
vandas 發表於 2013-5-21 01:07 AM
我都覺得係,我想去買菠蘿,見到D菠蘿葉好多都黃哂,到E+都未搵到個好菠蘿黎試種
真匿名
我放廚房等熟未切都爛葉
vandas 發表於 2013-5-21 01:07 AM
我估我呢個應該來自越南
美加D菠蘿可能雪過,而東南亞的如越南或菲賓的因距離香港近會比較新鮮

評分次數

• chowold2

蘭---花之君子也
美加D菠蘿可能雪過,而東南亞的如越南或菲賓的因距離香港近會比較新鮮
orchids 發表於 2013-5-21 08:39 PM
我都覺得可能係雪過又或者各地的處理方法不同,
睇番 label; 來自Costa Rica, 其實都不太遠啫.
dororo兄, 我以有得食```原來是發到牙, 我而家日日看我自己種果D菠蘿,只是多幾片葉子,唔知幾時見到個菠蘿仔出現, 好心急

評分次數

• chowold2

dororo兄, 我以有得食```原來是發到牙, 我而家日日看我自己種果D菠蘿,只是多幾片葉子,唔知幾時見到個菠蘿仔出現, 好心急
亞良 發表於 2013-5-22 06:11 AM
我都冇地 實種唔到啦 有根都算係咁 我覺得可以一開始再滅多d葉
超版的直覺係啱嘅,少D叶令根快的出,其他挿枝也一樣.

評分次數

• chowold2

亞良 發表於 2013-5-22 06:11 AM
你有排心急,我估計要兩年先有菠蘿出
真匿名
好彩有chowold2兄通知, 張D菠蘿放置看唔到一邊, 看不到兩年好快過姐

評分次數

• chowold2

恭喜下下 哈哈
我果兩盤菠蘿仔,生長超慢,成個月都生唔到1cm

評分次數

• chowold2