返回列表 回復 發帖
http://www.tvboxnow.com/attachments/day_130607/13060709573b94b29a367fae88.jpg
但係點解有d有線有d冇
vandas 發表於 2013-6-7 12:38 PM
这个花有無芸及有芸兩種,價錢相差4倍.

評分次數

• chowold2

鼓搥石斛很萌哈

評分次數

• chowold2

ob51330師兄, 我都有一盆, 但唔知放在室內定室外,請問應唔應該改個大D盆???
亞良 發表於 2013-6-7 10:41 AM
良兄,你个盆蝴蝶兰係拍照時放在那裡吧,澳洲陽光咁勁早上八時後的陽光,

直射一个鐘,你的兰花即刻煮熟了.要放入室內當窗有散射光的地方.

換过原來嘅膠盆換埋植料.它一定是全水苔植料因这是花圃惯用種法.

評分次數

• chowold2

chowold2,ob51330師兄, 唔該晒, 獲益良多

評分次數

• chowold2

吾係,係阿姨嘅至愛之一.
ob51330 發表於 2013-6-7 02:12 PM
花姐都有D taste
真匿名

OB爺,我都有look蔗想學你咁上板,可以詳細講下點做?
真匿名
http://www.tvboxnow.com/attachments/day_130607/13060709573b94b29a367fae88.jpg
但係點解有d有線有d冇
vandas 發表於 2013-6-7 12:38 PM
大約3,4 前臺灣Sogo初出時是沒有葉藝的.現在市場上大都有葉藝.

評分次數

• chowold2

http://www.tvboxnow.com/attachments/day_130606/13060616516df1e4be9a1eb7ee.jpg
OB爺,我都有look蔗想學你咁上板,可以詳細講下點做?
chowold2 發表於 2013-6-7 10:58 PM
这是个失敗之嘗試,原來秋石斛係吾可以咁樣黎發芽,春石斛就可以.
做法係用淺盆上面放水苔,洒水,之後就将春石斛斬件放在上面等出芽
當然每天要moist的水苔

評分次數

• chowold2

我嗰look蔗都唔知係春定係秋,不過E+係開緊花,應該係春石斛?
真匿名
顶部引出一花穗,上有至少四,五花苞的是秋石斛,在梗身枝節間出花苞的是春石斛.

評分次數

• chowold2

蘭---花之君子也
大約3,4 年前臺灣Sogo園初出時是沒有葉藝的.但現在市場上大都有葉藝.
b-boomer 發表於 2013-6-7 11:06 PM
很有趣, 相同的花朵卻有不同的葉片.
從顶部引出一花穗,上有至少四,五花苞的是秋石斛,在梗身枝節間出花苞的是春石斛.
orchids 發表於 2013-6-9 12:05 AM
顶部引出一花穗,圖片我就見過,真嘅秋石斛呢度好似未見過有得賣
真匿名
因為周爷住係寒帶地区吾適合秋石斛,新加坡宜蘭机塲一出机你会見到周圍都係.

評分次數

• chowold2

因為周爷住係寒帶地区吾適合秋石斛,新加坡宜蘭机塲一出机你会見到周圍都係.
ob51330 發表於 2013-6-9 11:40 AM
我這兒的市場往年是秋石斛為多, 今年才看見春石斛.
可能我種蘭花係新仔,上個秋天我都未種蘭花,所以我未見過秋石斛
真匿名