返回列表 回復 發帖
喜歡的話, 蝴蝶倒轉來掛都得架.
b-boomer 發表於 2013-7-2 11:10 AM
其实倒掛或正掛都冇問题,隨人喜欢. 有人說倒掛等棵兰花好瀉水, 吾俾花心積水,

其实如果栽種環境通风,些少叶心積水係好快干嘅.

評分次數

• chowold2

以前有, 純玩根, 純过瘾.
b-boomer 發表於 2013-7-2 12:23 PM
嘩,你這老板相信起碼上左板有2-3年,好靚
真匿名
其实倒掛或正掛都冇問题,隨人喜欢. 有人說倒掛等棵兰花好瀉水, 吾俾花心積水,其实如果栽種環境通风,些少叶心積水係好快干嘅.
ob51330 發表於 2013-7-2 12:32 PM
好些蝴蝶是要上板倒掛, Phal. Gigantea, Paraphalaenopsis

評分次數

• chowold2

以前有, 純玩根, 純过瘾.

b-boomer 發表於 2013-7-2 12:23 PM
好似好好玩咁喎. B哥自己打洞?
那些根是自己鑽洞還是人為的呢?
喜歡的話, 蝴蝶倒轉來掛都得架.
b-boomer 發表於 2013-7-2 11:10 AM
較早前轉用火山石, 盆下再加一碟水, 之後葉片變得很乾(但又爛根), 最後又轉回木塊.
如果上板再倒轉來掛, 請問怎樣補濕?
好似好好玩咁喎. B哥自己打洞?
那些根是自己鑽洞還是人為的呢?

較早前轉用火山石, 盆下再加一碟水, 之後葉片變得很乾(但又爛根), 最後又轉回木塊.
如果上板再倒轉來掛, 請問怎樣補濕? ...
vandas 發表於 2013-7-3 03:54 AM
, 在樹皮上鑽孔, 那些根自己鑽. 好好玩, 过瘾.

蝴蝶氣生根蘭, 的根吸收空氣中的水份為生. 原生地依附在大樹上為生的.
個人上板喜歡用小棉繩, 不要水苔, 附實後剪去.

倒掛或正掛都, 每天用水噴噴根補濕便.

評分次數

• chowold2

有機會又可以用不同的方法試試. 謝謝!
兰姐在室內養兰,老爷又不喜開窗,很難種出帖图 #19 那樣的根

評分次數

• chowold2

兰姐在室內養兰,老爷又不喜開窗,很難種出帖图 #19 那樣的根
ob51330 發表於 2013-7-3 10:39 AM
Ob哥, 我唔係想玩根, 只想種到d根唔爛葉又唔黃就得.
蘭姐你有冇試過夏天日頭搬D蘭花出室外,夜晚搬反入屋,咁咪有氣唞嘮
真匿名
周爷什好的建議,兰姐如吾怕麻煩可照做,而且对根同叶非常有幇助.妳重可以兜頭淋棵花俾佢足夠濕氣.

評分次數

• chowold2

根爛葉黃可能會是水太多

評分次數

• chowold2

根爛葉黃可能會是水太多
b-boomer 發表於 2013-7-3 11:58 PM
用火山石種, 2星期淋水; 每天也噴水1-2次.
面的根很好, 藏在裡面的就都爛掉.
火山石這東西我沒有用過, 但知道幾補濕的. 是不是用高身盆 + 細火山石, 這樣的話盆內不夠空位給空氣流通. 根便腐壞了.

評分次數

• chowold2

兰姐如果妳每日噴水2次上面的根OK而入面及下面爛根的話,boomer兄就說对了.妳要repot个盆用大粒火山石做中低層,小的bark粒在顶層.之後如發覺頂部發根不好就加水苔直至新根生長良好(粗肥)一星期淋水一次,兩日後才噴水.即淋水後停止噴水.

評分次數

• chowold2

兰姐,請看貼图帖#6