返回列表 回復 發帖

喜愛的紫羅蘭

喜愛的紫羅蘭

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• vandas

很漂亮的非洲紫羅蘭.
樓主喜歡收集特別外型的?
以前也收集了不小, 可惜搬家後全都掛掉

比較喜歡這兩株, 雙色鑲邊.

非洲紫羅蘭跟紫羅蘭是不同的花卉, 以下才是紫羅蘭 Matthiola incana
这个我也有 太晚了不上图了 改天照下来补上

評分次數

• chowold2

很美丽的非洲紫羅蘭,喜欢第一图红色的,可惜冇香味,吾係就真正.like

評分次數

• vandas

第三幅圖的紫羅蘭是最難種, 我用了兩年時間才有今日咁大, 當時剛種時好快就死, 好彩求到一兩塊葉, 但都好難生根, 不段剪呀!剪呀! 又怕它死, 我班同事都幫我很多, 我都好多謝佢地, 見它終於起根, 成長, 我和同事都好高興, 每日返公司見到它, 覺得一切煩惱都一數而空 呵...呵....

評分次數

• chowold2

我鍾意呢盆葉有花紋,我都有一盆差不多樣子嘅
真匿名
第三幅圖的紫羅蘭是最難種, 我用了兩年時間才有今日咁大, 當時剛種時好快就死, 好彩求到一兩塊葉, 但都好難生根, 不段剪呀!剪呀! 又怕它死, 我班同事都幫我很多, 我都好多謝佢地, 見它終於起根, 成長, 我和同事都好 ...
celia2328 發表於 2013-7-8 07:50 PM
那麼, 樓主的葉子是在網上交換/求 而來?
您是用水插的方式讓它長根?
是舊同事給我的, 系呀! 我是用水插式的
是舊同事給我的, 系呀! 我是用水插式的
celia2328 發表於 2013-7-9 01:10 AM
用水插我有一個難題:
葉子插在水中生長良好, 長根後也在水中長出新葉,
奇怪的是新葉浸在水裡面1-2個月仍ok, 反而上了盆便開始死亡.
激死!
用水插我有一個難題:
奇怪的是新葉浸在水裡面1-2個月仍ok, 反而上了盆便開始死亡.
激死!
vandas 發表於 2013-7-9 01:35 AM
上了盆便開始死亡。。。通常係用舊泥有菌令到發霉而死亡.
真匿名
上了盆便開始死亡。。。通常係用舊泥有菌令到發霉而死亡.
chowold2 發表於 2013-7-9 09:48 PM
當然唔會用舊泥咁傻啦, 舊泥都冇營養.
不過, 包裝泥放得耐會唔會有菌呢?
當然唔會用舊泥咁傻啦, 舊泥都冇營養.
不過, 包裝泥放得耐會唔會有菌呢?
vandas 發表於 2013-7-10 01:15 AM
新泥如果受潮放得耐一樣會有菌,另外一個有菌原因就係用舊盆而冇做消毒殺菌
真匿名
用水插我有一個難題:
激死!
vandas 發表於 2013-7-9 01:35 AM
網路上有一篇文章提到 :
如果純用水插 , 在水裡面長出來的是 "水根" , 而在土中長的是 土根 , 這兩種有不一樣, 因此在水裡長的, 上盆後根要重新長, 如果適應不良 , 很容易就 再見了.
因此,用水插後, 後面應該用純水耕 , 如要種土裡 , 最好一開始用 介質或直接插土 .
我以前也是用水長根後,移到盆中(用 3 合一土) , 也是 失敗 , 目前在試 "純水耕中" ...
用介質 (水草或蛭石) 來長根,發芽 , 然後上盆就 OK , 已經成功.....

評分次數

• chowold2

讓我再述說一次:
用水插至長根後, 轉而插在以水草或蛭石形成的物料中, 等到發芽便可以上盆, 對不對?
正有一枝水插中, 遲些試這個方法.
謝謝分享經驗!
非洲紫羅蘭也是我所喜愛的,在我家中只有她呢!

評分次數

• chowold2