返回列表 回復 發帖

二零一四年香港花卉展覽疑問

有d花睇左都唔知係咩 有冇人知
1.

2.

3.

4.

5.

有冇人有種呢種爪哇芒可以介紹下

呢個海洋公園展出非常大既仙人掌 同場都見到有人賣$1800 老闆話種左有廿幾30年

3D山水晝

1. 鼠尾草 Sage, Garden Sage, Common Sage (學名:Salvia)

3. 孤挺花 Amaryllis

4. 美洲合歡(紅合歡、紅絨球) Calliandra

2. (不確定) Nicotiana 紅花菸草

5. (看不到葉片;不確定) 銀樺 Silver Oak
http://www.tvboxnow.com/thread-2349102-1-1.html
3D山水晝

整得好靚, 唔知有幾貴.
孤挺花 Amaryllis 好有趣 花對稱向四個方向生
3D山水晝係參展作品 非賣品
3D山水晝

整得好靚, 唔知有幾貴.
vandas 發表於 2014-3-16 05:27 AM
係呵, 我都想知, 好中意.

評分次數

• chowold2

係呵, 我都想知, 好中意.
亞良 發表於 2014-3-16 11:12 AM
3D山水晝係參展作品 非賣品同場重有另外一個 不過冇咁靚冇影
呢個3D山水畫真係好靚.
唔識畫3D山水,我地可以試下整山水盆栽。
真匿名
有冇人有種呢種爪哇芒可以介紹下
dororo 發表於 2014-3-15 09:44 PM
呢D芒好鬼大棵,相信除飛有溫室,都幾難有人種佢。
真匿名
孤挺花 Amaryllis 好有趣 花對稱向四個方向生
有另一個同家族的朱頂蘭; 有人認為是兩種不同的花卉:
Amaryllis 花莖實心, Hippeastrum 花莖空心
又有人認為是一樣.
我買過 Amaryllis bulb 來種, 莖是空心的, 到底誰對誰錯?
呢D芒好鬼大棵,相信除飛有溫室,都幾難有人種佢。
chowold2 發表於 2014-3-16 11:56 AM
係呀 第一次見咁大棵 先前係花墟都見有得賣生菜咁細棵好似都千幾蚊
係呀 第一次見咁大棵 先前係花墟都見有得賣生菜咁細棵好似都千幾蚊
dororo 發表於 2014-3-16 12:24 PM
我呢度都好多得賣,20蚊美金就有得交易,不過我從未想過種佢,好似要比較暖同濕度高。
真匿名
我呢度都好多得賣,20蚊美金就有得交易,不過我從未想過種佢,好似要比較暖同濕度高。
chowold2 發表於 2014-3-16 12:30 PM
幾大個度 ? 都係見過繽紛賣 不過我好內先去行一次
幾大相信係要睇乜野品種,我見過有D大到2-3英尺
真匿名
很美麗的花卉.是拍照的好去處..

評分次數

• chowold2