返回列表 回復 發帖

如何張網上下完BluRay片放到電視上睇?4k畫質問題?

問題1.
除了用手指外  還有什麼方法?
因為我遲d想買部新電視  好多時手指有時無甘大gb去裝一套BluRay戲

問題2.
在電腦網上下回來BluRay影片 如果放係電視睇  係咪同本身要用 BluRay機播出黎既畫質一樣架?

問題3.
而家所謂果d   4k電視  係咪睇返 BluRay  佢畫面都唔會話比   1080全高清靚架 ?
因為現時我好似無聽個一套戲係行4k   

問題4.
點解電腦下完既BluRay影片  係自己電腦個畫面睇返  好似好唔多似  高畫質既

謝謝回答
1) 當然唔會用手指,係會用USB HDD, 或者用NAS 去儲存影片
2) 你DL落黎既片,都要睇下係咪FULL SIZE,定係compress左,你自己要識分,要識睇,一般一套bluray片,大約4x GB,當然2x, 3x 都有。
3) 一部新既電視緊係靚D,幾年前既1080P既電視,同依家1080P既電視都差好遠。
4) 你無提供資料,唔識答你
1) 當然唔會用手指,係會用USB HDD, 或者用NAS 去儲存影片
2) 你DL落黎既片,都要睇下係咪FULL SIZE,定係compress左,你自己要識分,要識睇,一般一套bluray片,大約4x GB,當然2x, 3x 都有。
3) 一部新既電視緊係 ...
luklukluk 發表於 2014-10-5 03:37 PM
唔該晒你先
先答你問題  你話第4條無資料答唔到我   我睇完你回覆可以肯定答你
我電腦下完既所謂BluRay影片  通常都係頂多1x  gb  通常都係10gb樓下 但都係寫BluRay影片
而家我開始明白  你講完  唔怪得下完係電腦睇個畫面始終差甘多 唔覺有   BluRay 畫質
有機會搵套 4x gb試下先

USB HDD, 或者用NAS    <<<

你所指既 USB HDD   係果d外置果d 2.5 hdd  對嗎 ?   一個500gb $400~$500  有交易

而  NAS   係咩黎   唔明    有咩用?  同usb hdd 有咩分別    邊隻比較好用     

唔該
問多少少野   例如:
http://tvboxnow.com/thread-3092361-1-1.html

Transformers.Age.of.Extinction.2014.1080p.BluRay.AVC.TrueHD.7.1-RARBG-41.82G.torrent

Transformers.Age.of.Extinction.2014.1080p.BluRay.REMUX.AVC.DTS-HD.MA.7.1--32.84G.torrent

想知呢2套其實有咩分別~
TrueHD.7.1
DTS-HD.MA.7.1
YES,  係 2.5吋 外置硬碟, 不過你買就最好買1TB, 仲要係USB 3.0,
500GB好快就會爆, 始終D戲SIZE大.
另外NAS, 係network attach storage 網絡用的file sharing system.  
不過你唔識就唔好攪啦.  用返最返USB HDD
之於
TrueHD.7.1
DTS-HD.MA.7.1
就睇下你家有冇玩音響, 冇就用最唔著.   
當然睇戲聲音效果係最正.  冇就要買返套 ^^

True 同DTS 只係代表音響?
甘果2套戲  畫兵質上都一樣嗎?

唔該!

其實想換電視  而家用緊32"  如果換40" 三x牌   雖然睇落好似無咩分別  4k 動態行200hz $4xxx
       但48" 三x 牌 有2.1聲道藍牙揚聲器 同藍光碟機送 又係4k 但動態行 100hz $7xxx   怕畫面太大   因為好近睇    價錢同送既野都好吸引

我對音響無咩要求 就算聽到2.1聲道揚聲器已經唔錯~
TrueHD & DTS-HD 係聲效格式。亦係一個standard
簡單D,即係好似你睇電視有分720P,1080P,
然而聲效同畫質係分開既,即係好似你見到D片源有1080P,但係音效就係普通。

你想換電視就睇下你自己鐘意邊一款,電視睇睇下就會嫌細 ^^
咩牌子就自己睇下,始終每間廠都有其特色。
依期我自己會選擇Sxny & Shxrp

最後,你要去嘗試下5.1呢,其實依家5.1都好入門,睇戲無5.1,
會浪費左套戲
唔記得同你講,
依家播放bluray, 除左用碟機,
你可以考慮一下d media player, 播電腦file一流,
唔洗用電腦播咁麻煩。 基本上乜野格式都可以play到
9# luklukluk

唔洗用電腦播咁麻煩。 基本上乜野格式都可以play到

你上面果句意思係咪話  唔洗用電視? 係咪打錯字 ?

5,1 入門最平要幾錢套?
1) 可以用HDMI將電視和電腦相連, 將電視變為電腦的顯示屏直播放, 因用外置(如USB 或HD) 有時睇唔到字幕.

2) 將電腦和電視用無線連在一起用, 用DLNA技術就可以在電視看到電腦媒體櫃內的影片.
1) 可以用HDMI將電視和電腦相連, 將電視變為電腦的顯示屏直播放, 因用外置(如USB 或HD) 有時睇唔到字幕.

2) 將電腦和電視用無線連在一起用, 用DLNA技術就可以在電視看到電腦媒體櫃內的影片. ...
JUNE123123 發表於 2014-10-10 12:24 PM
第2個方法好似幾好唔錯

第1個比較麻煩  要將電腦搬黎搬去  而且又要駁黎駁去屏幕條線

如果用 DLNA技術 即係wifi?

係電視上可以見到好似電腦屏幕個桌面畫面?  之後就係返媒體櫃內的影片 play就可以?

除左media player   用 影音之星 播放都一樣麻?
dl完呢套
Transformers.Age.of.Extinction.2014.1080p.BluRay.AVC.TrueHD.7.1-RARBG-41.82G.torrent

唔知點解係電腦睇時  睇睇下不時會聽到一d  卡卡聲   好似load碟時太花果種卡卡聲
畫面方面  有時有輕微起摺  反而睇低gb  下既又無甘既情況
所以就叫你唔好用電腦播片,
花一點錢去買一個多媒體播放器,
省時又方便,唔會有太多電腦問題牽連
岩岩遇到少少問題出現
明明我usb手指  gb   夠用  有d戲入到   有d戲佢話我空間不足 入唔到
可能我部電視舊  買左都有2年幾 有usb手指位  但無得上網  入左手指睇唔到片 應該只可以用黎睇圖片用