返回列表 回復 發帖
我會向自已的夢想努力,奮鬥。
况且三架車性能,外觀都差唔多
所以唔洗講啦

人生可以買到自已的夢想之車的機會唔係太多(對我來說)所以我一定買自已的夢想

由於車房出身,搵錢唔多亦唔易,一路以來都係揸平車,到經濟許可時,兒子以經差不多考車牌,必須考慮到他,結果我的夢想之車還是做頭像,日日得個望字。
Fly兄,唔該晒你! 係喎都2009年尾! 所以d價錢都係Promo價! 不過請問如非以上三款車,Fly兄又會選取那架車呢? 因為小弟見架VOLVO C30 2.0個款都非常近似架VOLKSWAGEN (Scirocco),價錢亦相近為HK$248,000,由於小弟第 ...
HONBITERU 發表於 2009-9-20 02:57 AM
VOLVO C30我覺得只適宜觀賞
多謝carwing兄! 但這價錢合理嗎? 維修的問題我應考慮嗎? 當然我很喜愛MINI,但現實亦令人無可奈何,因我會比較長情,亦非玩車人仕,買了有排! 所以會小心d啊! carwing兄請勿見笑小弟! ...
HONBITERU 發表於 2009-9-20 03:17 AM
這個都非常正常,點會笑你呢

加拿大無乜Alfa,所以唔清楚,Mini小毛病比較多,維修比一般車麻煩亦比較貴,VW Scirocco 又太新,驚會有recall好難choice
揸出街想吸引人家的目光就一定係Scirocco了
carwing兄,言重了! 人無分貴賤! 車房出身又如何? 就是有您這樣經驗豐富的師父級數的人馬在,才讓我們這些入門後輩得到提攜,放錢入我們袋! 小弟多謝你都唔切! 你的意見,小弟極度重視! 對carwing兄你亦容許小弟 ...
HONBITERU 發表於 2009-9-20 03:44 AM
過獎了有乜所謂師傅唔師傅,都係搵兩餐

A4都係唔錯的選擇

不過買車就真係好多選擇
首要係budget問題
budget夠的話,當然係新車落地最有滿足感(至現在我還未達成心願)
二手就慳到錢,須知新車落地起碼無左三分一
以我咁孤寒嘅人黎講當然係買架二手車代步啦
後生仔又比較喜歡兩門,有家室的又有BB嘅便需要四門,各取所需
最重要都係睇睇自已需要乜野先

PS:買二手車最緊要送去車房給師傅上架睇睇
15# dereklam

咁如果係你的話你會買邊架我諗我會買VW
好難决擇