返回列表 回復 發帖
canadian tire

本來唔想講,講出黎好似笑人咁,但係又真係難忍,希望佢睇唔到

早幾日某大偈走入黎好有誠意咁話我知佢PK左
幫架車攝哇佬搞到走左cam鍊
我話唔係咁大鑊下嘩
拆鍊頂搭返啱佢囉,走幾齒應該唔會打哇佬
佢馬上話:幫下手啦,我唔識
佢咁誠實又誠懇我又點可以拒絕呢
過去幫佢睇睇
叫佢咁咁咁,又點點點
原來佢真係唔識
唉!幫你搭埋
裝完粗略睇過OK咪叫佢裝返個鍊頂,之後再轉個engine睇清楚所有mark先好著車(我估佢睇完就學得識)

點知第二日佢又過黎話我知架野著左engine light話條cam唔啱位
我話:你無double check個mark咩?
佢話有呀,啱嫁
我話無理由,拆返個冚出黎睇多次啦
再睇,小,真係差一齒
今次有時間,睇著佢裝好晒,轉過晒再double check完先走
最後過黎報喜,仲話個cam shaft position sensor可以退

唔係下,點解唔睇多次有無錯就換個sensor?明知搭錯過條鍊就睇多次先換零件啦
唉!!!無氣,好彩唔係我徒弟/伙計
如果係你徒弟 or 伙計....
係咪即炒???
Aenergy 發表於 2011-1-27 08:37 AM
即刻打兩鎚
sorry I don't get it... what the guy want to do? replace the camshaft or timing belt?
intake 發表於 2011-1-27 03:08 PM
He just adjust the valve clearance
I think佢貪方便無用下面粒crank shaft螺絲,係用上面粒 cam shaft 螺絲去轉動個engine
昨天跟個阿伯整完brake之後佬不夠錢比,佢話比一半先,今日比埋尾數,點知今日見佢口黑面黑咁入黎講:點解換完個之後.......,心諗:PK,乜事,佢隔左成秒先再講:架車會順左
小,玩野咩!阿伯,唔好停一停先講埋下半節至得架
咦..啊哥你響加拿大咖原來?
傻豆 發表於 2011-2-22 12:45 PM
被發現了
拖左架撞車返黎
發現玻璃上的倒後鏡跌左落黎
問下個車主發生乜事
得到的答案竟然係他撞車的時候正在給倒後鏡掛飾物一撞之下,因衝力問題,給它弄掉了

大佬呀,唔係掛!無命,咁都得,真係,唉!!!
carwing carwing...我有嘢問啊!!!
我需要幾個 10X1.25X75MM螺絲(INTEGRA REAR LCA)
原裝太貴($13一個)有咩地方可以買得到啊?
傻豆 發表於 2011-3-12 03:03 AM
劏房拆,或日本入口零件鋪搵,或專整honda車的車房搵,或去螺絲鋪配,不過唔一定有又浪費時間,一樣要錢加上你的運氣。
大師傅...我喺Ebay 見到呢个 Racing Thermostat...
係咪真係換咗佢...副偈冇咁熱...起步爽D...冷氣凍D...OR...
定係D呃錢野???我架牛車六萬五咪喇...

http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Mishimoto-Honda-Pilot-03-07- ...
Aenergy 發表於 2011-3-28 08:54 AM
水膽只是跟溫度開關,佢無講幾多度開/關

我一定會用原廠佢講得太神奇,神到唉!我會信賴原廠所set的溫度
作死囉....今日 Honda parts 腥个Email 唻....
4月1日後所有零件都會起價...
睇怕其他日本車都會跟風....

American Honda will be raising prices for all Genuine Honda Parts and Accessories on April 1, 2011.  ...
Aenergy 發表於 2011-3-27 01:08 AM
每年都加,買得幾多?
60度會唔會太早呀!如果換的話就要換埋個早開的風扇掣,否則搵黎搞
Mishimoto Thermostat Activates at 60º COEM Thermostat Activates at 78º C
原廠好似都唔駛咁貴
Aenergy 發表於 2011-3-30 08:47 AM
要換多个早開的風扇掣???
都係算......罷啦....
好似啲鬼佬話齋:
If it ain't broke, don't fix it
Aenergy 發表於 2011-3-31 08:55 AM
你唔換個早開風扇掣,把風扇依然係去到指定溫度先會著,除非你好似落埸咁不停向前行黎撞風散熱
另一個問題係冷天時唔夠heat
今日有個行家send架車過黎整呔氣燈
插scanner讀code後發現呔sensor#3無signal
R晒頭,到底邊個係#3?
無辦法得知,唯有睇data放呔氣
第1個放左後轆,e點解唔跌嫁,無晒氣喇,再打返氣,無反應
於是再放條左前,哈哈,會跌,打反又會升,正,估唔到咁鬼好彩,一放即中
諗諗下,不如試埋右邊啦,反正咁鬼易
再試條右前,死!點解又無反應???右尾又無事,好鬼正常!!
搞乜鬼啊!!!
無計啦,諗住買個sensor返黎咪點指兵兵是旦換一個囉,個行家去攞貨時再放過氣試下,發現左尾條呔放晒氣之後個reading的氣壓竟然高過放氣之前,於是打返氣啦,打完佢又會跌返低,真玩野!!!
確定係右前死了

裝好之後著手register返個sensor,點知佢要4個一齊reset個ID code
死!邊有個ID code呀,打電話問dealer啦,佢話是在sensor到,係7個字的,其實我個scanner係可以睇個ID code的,不過係8個字
再死多次!小點解會多左個字?問又無人知點解,唯一辦法就係拆晒4條呔出黎抄ID code
抄完之後一對,小喇叭!真玩野,原來個scanner show出黎的#全部放多個0在前面
入完4個ID code乜事都無喇!
我人生中的另一個第一次就咁又用左喇,哈哈!
我部牛車个表板有架車仔同四个輪軚有燈....
邊條軚漏氣 or 某个TPMS壞...輪軚就會著燈...
方便D....唔駛估估吓...更加唔駛隨便奉獻出第一次

http://www.youtube.com/watch?v=AhqiFXasn6k ...
Aenergy 發表於 2011-5-1 11:43 AM
調完呔之後還準確嗎?我未測試過
GM就出事了,H車未試過
調呔我就唔 sure....
但係我舊年換哂四條新呔...
條友仔就咁裝咗 balance 埋就裝番上車....
都冇留意佢有冇分前後左右.....
我一撻車就見四條呔著哂燈...同條友講...
佢話行幾分鐘就自動會熄...冇事嘅...
我揸咗幾分 ...
Aenergy 發表於 2011-5-3 09:53 AM
有次個客揸左部GM車黎話右前呔唔夠氣,我睇黎睇去都夠,於是check晒4條,發覺係其中一條唔夠,點知打完個系統就話呔氣無事,咁即是比人調過呔啦
有時這些設置都幾玩人如果係個車主自已去油站打氣就玩死