返回列表 回復 發帖
本帖最後由 leekwoklam 於 2014-9-19 12:12 PM 編輯 ! Z% V1 q8 m' X- M# P

0 ~  W; c. l! stvb now,tvbnow,bttvb
/ ~, X* a, F$ u5 S: [8 e" m0 N公仔箱論壇公仔箱論壇( k/ ?. B' V7 S" R9 h
嘩! 是懷念帶學生去黃金地庫找書? 呵呵,我的回顧只是以前自己去買電腦零件砌機而已,睇書我好容易眼訓,可以的話都係搵識呢方面的朋友示範會好一點,從人地做法學習會比我看書容易,除漫畫外任何書籍我不能保持睇 ...tvb now,tvbnow,bttvb. u' s( e- L3 e; K/ z, s/ V( z
金田Sam 發表於 2014-9-18 11:51 PM
- s, ]; V  M9 z2 T$ d- A6 A哈哈,當年黃金嘅歲月其實仲有「參觀」老番軟件及VCD檔。www.tvboxnow.com+ T( b5 ?  {( h: j: M( Z$ s6 d
話唔定可以見到釘姐睇檔........TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。0 R! Y5 |! a5 ]( Z! q
「釘姐的背影」好似書名。www.tvboxnow.com% A( J9 ?7 N# ^6 i. T& T
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
- C# Z4 T+ p/ v  V" h公仔箱論壇哈哈,幾幽默幾好笑吖........請收獎
  S' c+ H7 d- |7 [tvb now,tvbnow,bttvbleekwoklam 發表於 2014-9-18 01:05 PM
4 }8 `5 o* [: m5 Q% N! W多謝樓主Lee sir and Vandas 姐。以為紅底褲辟邪,原來紅肚兜都係辟邪 又學到嘢啦
: h9 Y# N" G" s" Z% z# k9 ?TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。個畫面幾搞嘢........哈哈,等收獎TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。) y& I4 v8 D0 n+ L) ^7 V
# u+ F. c! Z3 c, X公仔箱論壇leekwoklam 發表於 2014-9-18 01:09 PM
tvb now,tvbnow,bttvb8 q& {6 B6 ]8 z7 \' o- e- c

# l1 B2 q8 V$ z3 k% @2 d' g公仔箱論壇多謝lam lam & Vandas 姐
補充茅山聖物紅肚兜TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。( N4 `* r2 T, O8 y& P
2940554公仔箱論壇- K: y% i; ?0 T9 p
% Y- V+ o/ }0 M1 D# d& p! sleekwoklam 發表於 2014-9-18 01:16 PM
tvb now,tvbnow,bttvb- O( y3 D9 c5 D6 J! w( T
公仔箱論壇2 W' n! S/ u) @( b
等我都買件紅肚兜著下先
) n) D# K" K0 o% }TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。多謝樓主Lee sir and Vandas 姐。以為紅底褲辟邪,原來紅肚兜都係辟邪 又學到嘢啦4 x4 o  c. H+ h
mnb1123 發表於 2014-9-19 12:29 PM
公仔箱論壇1 n; e7 y3 f1 x# C7 e
係呀,因為小弟睇得《怪談》多,入晒腦囉。
0 ^/ |5 D$ U" y! B2 E0 J$ ~1 j: s

4 P( {8 M1 l: Y. f8 x0 Itvb now,tvbnow,bttvb等我都買件紅肚兜著下先www.tvboxnow.com6 d3 F3 I) n* h# c. h
大文細佬 發表於 2014-9-20 01:48 AM
- N2 Z( q' |% _0 h' n可唔可以著埋上身(著喺外衣之上),影埋相分享吓呢?
/ H! N# z. T$ V& ?公仔箱論壇哈哈,講笑啫 唔好嬲

; h8 u4 |% t, DTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
7 R1 `4 a: P0 S# s" E( J1 Q- F公仔箱論壇聽講係18集釘姐食得鬼咁開心嘅牛歡喜嘅冇咁核凸版,佢嘅「真身」非常嘔心,唔想出街。
其實唔係咁明乜野叫借庫..
本帖最後由 Pedestrian_A 於 2014-9-23 04:02 AM 編輯 公仔箱論壇3 [' N4 t* G' d: s

c. P1 l6 ^( ?" u2 }
+ B% O, d) [& d! U6 a大文細佬 發表於 2014-9-23 03:13 AM
8 X" a' A1 U6 A! m2 T$ k维基百科
  W' ~2 B' h9 W% w; j& vTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。觀音借庫,是中國民間信仰,又名觀音開庫。起源有說,觀音大士修道期間,500護法羅漢化身和尚,下凡為考驗觀音之修行,到觀音廟化緣討飯,觀音於是日農曆正月廿六大開倉庫,給和尚們享用齋菜,其餘食物留給到訪參拜的善信。此民間傳說成為約定俗成,化為善信按是日到觀音廟酬神、借庫,年底還神等之宗教活動。tvb now,tvbnow,bttvb9 s& I  k- d: N! ]4 _- D1 ^5 A5 ]" H
www.tvboxnow.com, R* |1 J, q/ U
簡單來說,D人希望觀音能夠幫助有飯吃有錢用

評分次數

• timmaxsing

- V, ]/ j% V; t# q+ j2943427www.tvboxnow.com/ a; J% z2 [: S. s" b
聽講係18集釘姐食得鬼咁開心嘅牛歡喜嘅冇咁核凸版,佢嘅「真身」非常嘔心,唔想出街。www.tvboxnow.com1 j9 s2 Y, c/ a% @; Q
leekwoklam 發表於 2014-9-22 02:46 PM
公仔箱論壇' n+ H2 N3 s1 w
我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.
歡喜哥借庫??) S5 `4 f1 _7 y
啊...啊真係佩服你啦lam兄...勁到贊一聲,這個題目都想得出來
7 B- |4 T; x( f
我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。, d8 \* j+ ^) N0 O  @2 K
Pedestrian_A 發表於 2014-9-23 04:06 AM
公仔箱論壇7 l- V1 b+ p1 z/ t
應該都係求其揾D嘢代替,真正牛歡喜唔止咁細,特別係大水牛 又或者係牛BB可能會咁細
歡喜哥借庫??TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。, f- K3 v+ A! T
啊...啊真係佩服你啦lam兄...勁到贊一聲,這個題目都想得出來
* h1 \$ m8 j6 I- R, Rtvb now,tvbnow,bttvbtimmaxsing 發表於 2014-9-23 04:15 AM
0 `- Z. R7 a6 Ctvb now,tvbnow,bttvb皆因我無聊吖嘛J神版主
2 B# r4 X9 D3 D1 R公仔箱論壇我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.' ^. j* n* @; M  z
Pedestrian_A 發表於 2014-9-23 04:06 AM
3 D& W& h' U3 r0 Ttvb now,tvbnow,bttvb這個當然囉,我誌求其攞條豬大腸代替就算。
; a- w9 B) ^6 D3 `TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。" N6 h7 O# t. G2 E+ i' @
" b( ?1 n  M# ?  d  o- zwww.tvboxnow.com大文細佬 發表於 2014-9-23 03:13 AM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。' u/ `1 e1 c; r0 K. p" a. i7 j5 @
細佬,聽Pedestrian_A講解完,明嗎?' t* q0 u% ^5 h4 O

0 R: Z7 a6 J7 b+ ETVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
* T1 ~" i: l1 E& s+ ?9 G我再補充少少吖。7 S! @( _1 `* m1 |& c5 S
香港興借庫時每名善信會好似抽簽咁抽一個利是封,利是封內會有紅紙一張,並一早寫有一個銀碼,由幾十萬至幾億都有可能,例如抽中港幣1000000,就寓意菩薩會在來年賜與你有机會揾到1000000,如果真係事成嘅話就要喺嗰年多作功德善事,並於年尾還神還願,答謝神恩。

$ l3 U; i. {& J% ?
0 h) @( d2 j/ ~9 P. V" X每年正月二十六為
借庫日。
; c* _+ {5 C. ]5 Z6 h# V
唔明再出聲啦。