返回列表 回復 發帖
% \# |0 S; z4 O* }5 |3 FTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。www.tvboxnow.com  U- F( G7 D* z# ]" `+ X
5 d" I  F$ J+ N2 `) q- hwww.tvboxnow.com
' Z, S) U& _3 ~嘩! 是懷念帶學生去黃金地庫找書? 呵呵,我的回顧只是以前自己去買電腦零件砌機而已,睇書我好容易眼訓,可以的話都係搵識呢方面的朋友示範會好一點,從人地做法學習會比我看書容易,除漫畫外任何書籍我不能保持睇 ...tvb now,tvbnow,bttvb; m+ O! a& F; s, q
金田Sam 發表於 2014-9-18 11:51 PM
www.tvboxnow.com7 g  K: W# U' [4 L+ ^; G
哈哈,當年黃金嘅歲月其實仲有「參觀」老番軟件及VCD檔。) k; U1 {$ U) k% V. a" X5 K
話唔定可以見到釘姐睇檔........www.tvboxnow.com8 f( g" R3 a5 ~" t
「釘姐的背影」好似書名。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。7 o& G) Y- h& V2 ?
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
) x& N5 j8 [; |/ n- C- n
哈哈,幾幽默幾好笑吖........請收獎+ y7 [/ Q% a- j% C5 `% l
leekwoklam 發表於 2014-9-18 01:05 PM
+ \' B2 w. f2 x; o4 c
多謝樓主Lee sir and Vandas 姐。以為紅底褲辟邪,原來紅肚兜都係辟邪 又學到嘢啦
- G. B8 q" G  }/ y公仔箱論壇個畫面幾搞嘢........哈哈,等收獎
  ~7 W! F$ l# W! e% ]  b- N  }2940553
. z+ ]7 k: b; A5 ~" LTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。leekwoklam 發表於 2014-9-18 01:09 PM
www.tvboxnow.com. Z0 E% J  M& T: Y) S2 l$ \
www.tvboxnow.com8 j: x$ @# D1 L- E
多謝lam lam & Vandas 姐
補充茅山聖物紅肚兜TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。' I3 ~+ y1 o, e( z" R2 T  O3 ~1 @8 c7 X
3 N, [# @1 X; B& B* @7 z  Z29405572940558tvb now,tvbnow,bttvb& ]6 y) ?2 n* R# ]+ {
leekwoklam 發表於 2014-9-18 01:16 PM
% ~9 _# T. r& X* eTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。4 [0 o/ c$ h1 q& }9 c2 E8 E" N% P' b
等我都買件紅肚兜著下先
tvb now,tvbnow,bttvb5 v7 h; _( A" R) n' h8 y' j
多謝樓主Lee sir and Vandas 姐。以為紅底褲辟邪,原來紅肚兜都係辟邪 又學到嘢啦
5 E6 Z4 q. {0 l: W+ Owww.tvboxnow.commnb1123 發表於 2014-9-19 12:29 PM
% e! L! H6 X0 X2 Q1 o: Twww.tvboxnow.com係呀,因為小弟睇得《怪談》多,入晒腦囉。
8 w1 X9 a4 S+ ^0 M9 \/ _公仔箱論壇7 y* P5 g, e3 z+ F2 i" p
等我都買件紅肚兜著下先
* i6 Q# m: C: N& l) R0 F+ wTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。大文細佬 發表於 2014-9-20 01:48 AM
) l& p1 G9 f2 U5 S; a/ y公仔箱論壇可唔可以著埋上身(著喺外衣之上),影埋相分享吓呢?www.tvboxnow.com6 y1 N9 H: O4 o0 A, w; L: X5 a# X
哈哈,講笑啫 唔好嬲

4 i, a7 W& N9 N4 |+ `' q3 vwww.tvboxnow.com2 J1 g- B, V$ B: h
聽講係18集釘姐食得鬼咁開心嘅牛歡喜嘅冇咁核凸版,佢嘅「真身」非常嘔心,唔想出街。
其實唔係咁明乜野叫借庫..
本帖最後由 Pedestrian_A 於 2014-9-23 04:02 AM 編輯 ( I. d4 ], X8 a7 B8 x* e, J

! _, t& x9 m. q0 T公仔箱論壇
其實唔係咁明乜野叫借庫..
, d6 e. g- x1 U1 }/ m' j公仔箱論壇大文細佬 發表於 2014-9-23 03:13 AM
/ n0 h, E) O9 }( _tvb now,tvbnow,bttvb维基百科www.tvboxnow.com3 P4 d2 L9 }( ]' O7 B
觀音借庫,是中國民間信仰,又名觀音開庫。起源有說,觀音大士修道期間,500護法羅漢化身和尚,下凡為考驗觀音之修行,到觀音廟化緣討飯,觀音於是日農曆正月廿六大開倉庫,給和尚們享用齋菜,其餘食物留給到訪參拜的善信。此民間傳說成為約定俗成,化為善信按是日到觀音廟酬神、借庫,年底還神等之宗教活動。www.tvboxnow.com( F) W$ N& R; t6 N
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。% E7 J1 S1 O6 q; ?1 Y! ?. b: r) m
簡單來說,D人希望觀音能夠幫助有飯吃有錢用

評分次數

• timmaxsing

/ }! u3 [. n$ f- M! H公仔箱論壇2943427TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。) b& ~* b. K4 `0 x! y/ j
聽講係18集釘姐食得鬼咁開心嘅牛歡喜嘅冇咁核凸版,佢嘅「真身」非常嘔心,唔想出街。
0 a/ l9 _* `0 O& {- @0 Sleekwoklam 發表於 2014-9-22 02:46 PM
6 h. L' X; t( H& j7 a3 Atvb now,tvbnow,bttvb我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.
歡喜哥借庫??
7 O/ K3 b! w7 ]- P公仔箱論壇啊...啊真係佩服你啦lam兄...勁到贊一聲,這個題目都想得出來
: L2 b2 [: Z* Y7 i( o, YTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.tvb now,tvbnow,bttvb0 E; v: C4 d+ G" @; j. Y  ?! o+ W5 _
Pedestrian_A 發表於 2014-9-23 04:06 AM
www.tvboxnow.com1 ^5 A4 ^6 D- b8 w2 ^, Y
應該都係求其揾D嘢代替,真正牛歡喜唔止咁細,特別係大水牛 又或者係牛BB可能會咁細
歡喜哥借庫??
, e5 |8 |! T8 h0 S: N啊...啊真係佩服你啦lam兄...勁到贊一聲,這個題目都想得出來
. {& o3 u# D; r: x' n" n6 b2 dtimmaxsing 發表於 2014-9-23 04:15 AM
& ^2 P$ v9 b+ B* |TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。皆因我無聊吖嘛J神版主
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。# O: d6 m# y$ P. e6 }0 {0 N! j
我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.www.tvboxnow.com: t" e+ Z+ U% t' t2 d* p0 b
Pedestrian_A 發表於 2014-9-23 04:06 AM
+ U/ W5 {& l: q8 j! o, twww.tvboxnow.com這個當然囉,我誌求其攞條豬大腸代替就算。
3 [( n4 \" b: {TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。www.tvboxnow.com8 }4 P2 U, P: t) V: m. C
其實唔係咁明乜野叫借庫..! h8 D; I% w0 ?6 L6 w5 e$ R
大文細佬 發表於 2014-9-23 03:13 AM
www.tvboxnow.com, N, a7 P$ q. i- I/ R: n
細佬,聽Pedestrian_A講解完,明嗎?tvb now,tvbnow,bttvb' @# f; G3 x* x4 E* B; @7 {# E: o

+ U- E. H5 j  X公仔箱論壇
8 c# O9 W" B  x7 g公仔箱論壇我再補充少少吖。
; v0 n7 b) `9 h0 v4 S香港興借庫時每名善信會好似抽簽咁抽一個利是封,利是封內會有紅紙一張,並一早寫有一個銀碼,由幾十萬至幾億都有可能,例如抽中港幣1000000,就寓意菩薩會在來年賜與你有机會揾到1000000,如果真係事成嘅話就要喺嗰年多作功德善事,並於年尾還神還願,答謝神恩。
1 U1 q' K; k- e6 J" Q2 J

/ h! N' Q  M# @9 ^www.tvboxnow.com每年正月二十六為
借庫日。5 G4 @8 Q4 R0 u3 C: S
唔明再出聲啦。