返回列表 回復 發帖
Dororo超版,
好鐘意你個玻璃樽套裝!係咪原本已經有個籃仔定係另配?
要搵朋友幫我買.
呢個係花墟容易見到既既水種配置 玻璃樽+膠籃仔
玻璃樽係好多年前係文具店買 有個木塞
自己係花墟買膠籃仔 2蚊 好平既
而且有好多szie 超小到超大都有
你可以叫朋友係度每個szie買2個返去慢慢用
外國竟然冇呢d? ...
dororo 發表於 2014-3-2 09:17 AM
我諗係國內曾經流行水栽植物所以有不同呎吋選擇, 我呢度冇...
想起雀仔有件玩具可能合用, 搵吓先.
第11天由底到頂咁裂開左一半
dororo 發表於 2014-3-12 02:54 PM
咁快!
可能香港d種子真係新鮮d, 冇雪過.
哈哈!我用了包蒜頭的網暫代, 可以隨意調校高低:
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
好似幾好 不過蚊蟲會唔會重可以飛入水生蛋 ?
我果個等佢發左芽就可以再石仔封密d 依加都ok既
點解你個粒種子好似灰灰地色 ?
dororo 發表於 2014-3-16 02:01 PM
蚊蟲跳水就是自尋死路, 我不會選擇太密封瓶口, 有空氣流動較好.
只用碎石補位令種子固定不易擺動已經足夠.
這一粒未去皮, 所以頂部沒浸水的部位顏色不同, 而且室內燈光也有影響影響
朋友替我從香港買了小籃子, 原來有size.
這是2號, (外圍)82-58(內籠)mm直徑, 放牛油果種子是太大, 找瓶子也不容易.
下次要買1號.

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
我咪係花展影左比你睇囉 應該每個size 買一個麻 咁平
dororo 發表於 2014-4-10 06:47 PM
我有send相俾朋友(因為有店名), 連埋呢張添.

但係我睇唔到原來有編號, 早知問清楚; 講明要1號.
朋友幫我買咗2、3、5號, 每樣幾個. 大號可以留番種其他植物.