返回列表 回復 發帖
this sunday i will bring my shihTzu back hm lah!!! welcom my xixi
Click & Earn Money -> http://cbclickbank.com/affiliate/?r=joshlier04
原帖由 joshlier 於 2008-11-18 11:48 AM 發表
this sunday i will bring my shihTzu back hm lah!!! welcom my xixi
你到時比D相我睇吖....POST上嚟呀.....記住呀......等你呀
原帖由 IMO 於 2008-11-18 11:05 AM 發表

dobi,.......日日都午瞓架啦........同肥豬大牛.....   
IMO....你做セ走入嚟偷睇我D嘢......仲唱我&大牛....又踩埋我金金 #299.....唔比錢你架....... 送給下家啦.......
原帖由 tommytan21 於 2008-11-18 10:15 AM 發表
嘻嘻嘻。。。
你可叫你的亲戚看着先嘛。。

我还没打算要不要打种的。。。
因为我的apple很怕别的狗狗的。。。
要找到和她很亲的才可以配种哦。。。

她有时很串的,不理别的狗的。。。 很难找到 ...
我哋冇其他親戚喺到架....ONLY 2 哥哥&ME.....
IMO.....咪係隻2哥LOO........
大牛 is what Breed lei gah???

ok , no problem, once my xixi back hm, then jou got photo see lah!!!!
Click & Earn Money -> http://cbclickbank.com/affiliate/?r=joshlier04
原帖由 joshlier 於 2008-11-18 03:31 PM 發表
大牛 is what Breed lei gah???

ok , no problem, once my xixi back hm, then jou got photo see lah!!!!
講咗記得呀......我會追瘦你架......
我大牛係史納沙 & 愛斯基(魔)犬.... 所以比較大隻....
OVER30磅架
愛斯基 difficult to take k mah?? u from HK gah?? will they comfort with the weather??

im Malaysian..here so charm...i saw one sold by his master at pasar malam...very pity, somore it look dirty
原帖由 DOBI 於 2008-11-18 03:43 PM 發表

講咗記得呀......我會追瘦你架......
我大牛係史納沙 & 愛斯基(魔)犬.... 所以比較大隻....
OVER30磅架   
ahha..ngam ler...let u  追 har sin...coz im fat^^p
原帖由 joshlier 於 2008-11-18 05:04 PM 發表
愛斯基 difficult to take k mah?? u from HK gah?? will they comfort with the weather??

im Malaysian..here so charm...i saw one sold by his master at pasar malam...very pity, somore it look dirty ...
我住canada架......
係呀....lee到都有個朋友住馬來西亞.....他以前都係做寵物架 佢叫tommytan21.....你都可以pm佢問意見架......佢都非常中意狗狗架...... 你可以上噃前幾頁睇吓佢隻apple吖.....好鬼死得意又靚 我都好中意佢.....佢都係mix架
原帖由 joshlier 於 2008-11-18 05:05 PM 發表

ahha..ngam ler...let u  追 har sin...coz im fat^^p
你係肥仔....... 我中意呀....
原帖由 Ruby0325 於 2008-11-18 07:45 PM 發表
我都好鍾意狗狗架 .....但我住嘅大厦唔比養狗....
ruby....你都嚟揾我呀.....記得多d嚟睇狗仔呀......佢哋好得意架
仲有金樓貼中呀......中咗送$50000......多d嚟呀
我好想买贱狗。。。但是我老妈不给

解答~~

原帖由 joshlier 於 2008-11-18 05:04 PM 發表

im Malaysian..here so charm...i saw one sold by his master at pasar malam...very pity, somore it look dirty ...
你在pasar malam看到的应该不是那个人的狗狗来的。。。

现在很多人抓了别人的狗狗过后拿去卖得

如果那些狗狗有chip在它的颈项的话就很容易查出来狗狗的主人了,那些抓狗狗来卖的人不知道的。。。
所以你在街边看到的话别买,因为如果是他们抓回来卖的话被找到你会被抓说是你偷狗的。。。

如果你要买狗狗的话可以在马来西亚买。。。别出国买了在拿回来哦。。。
因为如果你在国外买了的话要等3个月你的狗狗才可以回到我国的。。。

你不用怕狗狗会不适合这边的天气。。。
就拿siberian husky来做比喻,我国的会比较不同,因为它的基因是有点变化了的哦。。。
那些狗狗从外国到我国时,我国的breeder会把husky养在比较冷的地方,过后慢慢增加温度。。。
让狗狗慢慢适应马来西亚的温度。。。
在适应的期间,狗狗的基因会产生变化,以适应这边的天气。。。
你养的时候可以把狗狗养在比较冷的地方哦,因为酱的话那些狗狗的毛毛会更美哦。。。
其实狗狗的毛会亮是因为它们的皮肤层会流出脂肪的东西,那些东西包着毛毛让毛毛亮起来和保护他们的皮肤不会干燥。。。
所以狗狗只能一个星期冲一次凉哦。。。如果洗太多次会洗掉他们皮肤的脂肪,酱狗狗的皮肤很很干的哦。。。

“愛斯基”是siberian husky吗??
Dobi~~~~

我看回之前你的post,你说你的狗狗不给你梳胡须是吗??

我可以给意见你哦。。

你可以抓它的胡须向下拉哦。。。但是别太大力。。。
梳左边时拉右边,梳右边时拉左边哦。。。
你把狗狗的头向下拉时狗狗就会觉得你比他大,他要听你的哦。。。
酱你就可以梳它的毛了哦。。。记得别太大力啊。。。会痛的,小小力可以了哦。。。