返回列表 回復 發帖
wow... all the terms in chinese only can understand some.... I really shd start hanging around here to learn all of them
s30wrt 發表於 2009-7-24 08:36 AM
唔明可以問
我諗我要scan本書d圖你睇..
哈哈我要多D時間先可以尋回昔日記憶

你個水膽附近有無個水溫製係插著幾條風喉仔嫁?
我諗我要scan本書d圖你睇..
kaihoc 發表於 2009-7-24 10:10 AM
wow have to scan from a book... take a pic is much faster
tires sale, sale tires
好煩..
個問題又尼番..
我換左個新 Cap, 執左套二手線 (喺第二架車度無事), 同二手 coil  (喺第二架車度無事)..
用支timing light check..佢地點火有d跳, 有一二下無點...

會唔會係個coil 既訊號有問題? 咁即係..個分火入面..
好煩..
個問題又尼番..
我換左個新 Cap, 執左套二手線 (喺第二架車度無事), 同二手 coil  (喺第二架車度無事)..
用支timing light check..佢地點火有d跳, 有一二下無點...

會唔會係個coil 既訊號有問題? 咁即係..個 ...
kaihoc 發表於 2009-7-25 09:29 PM
wow... same problem again....
it maybe bad contact in the coil
check your wires & connections again
or try mix and match all your ignition parts maybe will help... you never know
tires sale, sale tires
好煩..
個問題又尼番..

會唔會係個coil 既訊號有問題? 咁即係..個 ...
kaihoc 發表於 2009-7-25 09:29 PM
你有無換老鼠仔
我試過熱車後出現問題
原來係隻老鼠出事

又可以拆開分火蓋
用手左右轉下隻老鼠,睇下個提快有無事
如果個提快條彈弓斷左就會搞到火位時快時慢

又有可能係吸必打塞,還有無專洗吸必打的噴濟賣,有就買支洗下個吸
左右轉下隻老鼠, 但點先算壞?
左右轉下隻老鼠, 但點先算壞?
kaihoc 發表於 2009-7-26 10:14 AM
應該唔洗用力都郁到就係壞
個分火係唔係有風喉仔插著?一條還是兩條?
咁應該無壞. 我推佢佢會彈番轉頭的.

係呀, 有二條. 我唔明點解係二條.
火咀我拆左出尼睇 (新換的).
白曬囉...
火咀我拆左出尼睇 (新換的).
白曬囉...
kaihoc 發表於 2009-7-26 08:00 PM
應該係低轉及高轉吧,唔sure要睇過
4隻一樣?
但低轉唔係應該用番本來嗰個嗎? 佢咪仲要分二個stage...3000轉同5000轉...?!

4隻一樣呀. 睇過書仔話Too Hot.  話可以係油氣比太低, 漏真空, 太早點火...

但睇尼係漏真空機會最大, 其實漏真空應該自然會搞到油氣比太低, 漏真空搞到化油器嗰度吸唔夠電油..

太早點火問題應該唔會...Check過.

而家check到4個火咀點火唔足, 時有時無. 而coil 去分火部份都算ok.

基本上我搵到邊到漏真空..我聽到si si 聲. 而家搞掂左..
個轉數跳動已經細好多, 但係就高轉會好似之前咁震住唔去..無力咁.
D波會死火..但怠轉還可以..
我個friend之前架3.0 Magna問差唔多..最後佢換左分火蓋搞掂左..
但我已經換左分火蓋.. 都係咁 (佢正常過一個晚上的)...

我估會唔會係因為我未fix漏真空前..kill左4隻火咀..搞到fix左後都唔得?!
明天換過4枝火咀同Fuel Filter試試好嗎?
你有無抽真空泵?有就試下個分火索拍有無事,無就有口吸,試下個索拍有無穿

如果其中一個盤跳電有問題的話,4隻火咀唔會一樣顏色,而且4隻都偏白,其中原因可能係太新,時間不夠長,如果油多的話就一定轉黑色

試生氣喉漏氣可以噴上WD40試,千萬小心火咀線及有電過的地方,太接近的話就唔好噴,如果就其它風喉的話可以用尖咀鉗鉗實條風喉阻塞空氣流過,這是其中一個方法

火咀唔關事,應該唔洗再換,電油格可以一試,吸必打車有油池,電油格塞都唔會馬上反影到出黎
係咪理論上, 如果無穿的話, 係吸唔到, 穿左係會無限吸?
而家變左4個都有跳...