返回列表 回復 發帖
本帖最後由 leekwoklam 於 2014-9-19 12:12 PM 編輯 公仔箱論壇1 u) j) E- L/ W1 O0 g' U9 s

$ P4 X' W1 v% t- X+ n
www.tvboxnow.com6 o. S8 m7 a( W
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。5 v  V: {! x, p$ l" ~3 @8 h
嘩! 是懷念帶學生去黃金地庫找書? 呵呵,我的回顧只是以前自己去買電腦零件砌機而已,睇書我好容易眼訓,可以的話都係搵識呢方面的朋友示範會好一點,從人地做法學習會比我看書容易,除漫畫外任何書籍我不能保持睇 ...tvb now,tvbnow,bttvb' L" n$ ^- U. W2 v
金田Sam 發表於 2014-9-18 11:51 PM
+ E! I: \* ^: k, Z+ `www.tvboxnow.com哈哈,當年黃金嘅歲月其實仲有「參觀」老番軟件及VCD檔。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。1 i  G5 f" K  p
話唔定可以見到釘姐睇檔........tvb now,tvbnow,bttvb$ h; X% F1 [  u
「釘姐的背影」好似書名。
0 C+ B  [" l% h5 a( Owww.tvboxnow.com
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。7 `5 T4 i5 Z- ^  |; c6 B+ O- |$ J
哈哈,幾幽默幾好笑吖........請收獎
6 L6 h" Z( F7 o# F2 I# _* V3 oleekwoklam 發表於 2014-9-18 01:05 PM
3 U1 c; r( x, ?3 }/ j6 @2 k6 M8 L: u5 x多謝樓主Lee sir and Vandas 姐。以為紅底褲辟邪,原來紅肚兜都係辟邪 又學到嘢啦
: i6 R; t2 [) {1 `
個畫面幾搞嘢........哈哈,等收獎4 c. B0 M9 v' c/ H$ A  v
; j( z& M" Y0 ?7 n: {- ^www.tvboxnow.comleekwoklam 發表於 2014-9-18 01:09 PM
0 I  X( B, T  ~. m
tvb now,tvbnow,bttvb: D2 B1 l' ~7 x/ f8 X; z  R
多謝lam lam & Vandas 姐
補充茅山聖物紅肚兜
' i1 h3 G, i: g; V4 }www.tvboxnow.com2940554
7 t) V) ]/ n& l1 I6 v5 |29405572940558
+ V- A6 e* Q0 D- S' p  c- k$ eleekwoklam 發表於 2014-9-18 01:16 PM
, m" L- N9 R- `2 J& X  u

6 Z9 v0 V5 k# `! h) `4 P; J等我都買件紅肚兜著下先
3 P' a2 N8 N6 U5 W) H
多謝樓主Lee sir and Vandas 姐。以為紅底褲辟邪,原來紅肚兜都係辟邪 又學到嘢啦
$ w9 j5 e7 a" p4 p5 Z( hTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。mnb1123 發表於 2014-9-19 12:29 PM
- r" X2 z# {4 E% n; ~( ], O: K' ]www.tvboxnow.com係呀,因為小弟睇得《怪談》多,入晒腦囉。
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。) u+ E: y! D2 A
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。8 t% t4 @2 p1 N+ q( {0 |
等我都買件紅肚兜著下先  Z! K- \' V* Q; e3 n* k: ?
大文細佬 發表於 2014-9-20 01:48 AM
www.tvboxnow.com) A0 }& K9 K9 ~9 p6 V
可唔可以著埋上身(著喺外衣之上),影埋相分享吓呢?www.tvboxnow.com, S; p# ]8 Q2 _" S
哈哈,講笑啫 唔好嬲

/ @% ^% b' D& ?' Q' awww.tvboxnow.com
2 E6 X% u: _+ `/ [聽講係18集釘姐食得鬼咁開心嘅牛歡喜嘅冇咁核凸版,佢嘅「真身」非常嘔心,唔想出街。
其實唔係咁明乜野叫借庫..
本帖最後由 Pedestrian_A 於 2014-9-23 04:02 AM 編輯 tvb now,tvbnow,bttvb! n9 p: \9 ]0 W4 N
0 n# O2 u# A; R; `+ j
其實唔係咁明乜野叫借庫..
0 I5 K+ d; S, K+ H7 z# C7 P, U, f大文細佬 發表於 2014-9-23 03:13 AM
  [( U- l9 o3 Z" ^9 C维基百科
3 q$ ^- J, i* t$ W& z觀音借庫,是中國民間信仰,又名觀音開庫。起源有說,觀音大士修道期間,500護法羅漢化身和尚,下凡為考驗觀音之修行,到觀音廟化緣討飯,觀音於是日農曆正月廿六大開倉庫,給和尚們享用齋菜,其餘食物留給到訪參拜的善信。此民間傳說成為約定俗成,化為善信按是日到觀音廟酬神、借庫,年底還神等之宗教活動。9 R$ w$ b) u. d: {+ E

! o( u2 ~) Q) [# z% {% _公仔箱論壇簡單來說,D人希望觀音能夠幫助有飯吃有錢用

評分次數

• timmaxsing

2943426# I% G. {( a: Z9 _+ C
2943427  y, o9 t* G) D' o9 d6 N
聽講係18集釘姐食得鬼咁開心嘅牛歡喜嘅冇咁核凸版,佢嘅「真身」非常嘔心,唔想出街。公仔箱論壇4 E+ {+ G( _8 \& ]* f3 b- h
leekwoklam 發表於 2014-9-22 02:46 PM
& x! z8 r' F% Q  q( LTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.
歡喜哥借庫??# R( G6 j" m: r. ^  v; p
啊...啊真係佩服你啦lam兄...勁到贊一聲,這個題目都想得出來
* b/ _* w" t+ J5 z8 r6 a- H& h- t8 d
我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.2 M7 V' c( a  [4 s7 B7 E+ l1 B
Pedestrian_A 發表於 2014-9-23 04:06 AM
公仔箱論壇3 m+ ~* u8 {  F9 ]6 @  O1 W
應該都係求其揾D嘢代替,真正牛歡喜唔止咁細,特別係大水牛 又或者係牛BB可能會咁細
歡喜哥借庫??
  T1 |1 g) q, |+ F8 ?/ eTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。啊...啊真係佩服你啦lam兄...勁到贊一聲,這個題目都想得出來
/ N. A4 V% F, F, w1 q7 O; BTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。timmaxsing 發表於 2014-9-23 04:15 AM
公仔箱論壇5 D2 M+ P4 [5 T5 G# i. r
皆因我無聊吖嘛J神版主
$ p5 ^% I% p4 {4 ~! h
我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.tvb now,tvbnow,bttvb5 c% q5 B9 W6 b( A/ K
Pedestrian_A 發表於 2014-9-23 04:06 AM
3 B4 C0 u" i* c/ F/ oTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。這個當然囉,我誌求其攞條豬大腸代替就算。
+ L  P- c" |. I' |公仔箱論壇; V# j' [, x6 Y6 V. h4 B9 V
其實唔係咁明乜野叫借庫..3 r- E5 e$ w. c% u- f
大文細佬 發表於 2014-9-23 03:13 AM
: @/ i3 E0 N- l$ M' x, G
細佬,聽Pedestrian_A講解完,明嗎?
5 Z. w- Z6 h4 J& w$ o6 _5 @9 C, E) X; F0 Y
- G5 C/ X: N- h
我再補充少少吖。
' f+ X1 A2 W) ?9 t; A; ]3 aTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。香港興借庫時每名善信會好似抽簽咁抽一個利是封,利是封內會有紅紙一張,並一早寫有一個銀碼,由幾十萬至幾億都有可能,例如抽中港幣1000000,就寓意菩薩會在來年賜與你有机會揾到1000000,如果真係事成嘅話就要喺嗰年多作功德善事,並於年尾還神還願,答謝神恩。

6 O* C. Q3 h1 `- i( l
) E4 [* g' N) N每年正月二十六為
借庫日。
3 e; Q3 \& x+ Q
唔明再出聲啦。