返回列表 回復 發帖
種類繁多,想極都想不出來等極又無架咁嘅車入黎
哈....我唔知老多有幾多馬車喺街行....
但係呢度就好多....
連差佬車同的士都用佢...不過係 hybrid 版

今日無無聊聊...走去 check 吓個电池同發电机....
未撻車...电池輸出有 12.4V.....算正常啦...
但係當我揸咗半个鐘...冇熄匙再 check....

發电机只有 12.9V ...踩油就只上到 13V...
冇開冷氣同 CD ...咁情况係咪發电机就黎打柴呢???
我見有個 250Amp 嘅 fuse 搭住條紅線....究竟係咩用途???
我以前架牛車發电机持續輸出 14.2V...
呢架馬車係咪輸出太低呢???

原來係地線电池頭接觸不良....
我拆出黎抹抹佢....再裝番落去...
个輸出即彈番去 13.6v(開咗冷氣同車頭燈)...

換个原廠發电机要成四舊水....真係執番身彩
走左雞,睇漏左添置頂帖好多時走漏眼

小心啊!依加好多車個charge都經行車電腦
大師傅....個charge經行車電腦係咩意思???
係咪會 reset 个腦入面D野???
0R  一唔小心好易 short 咗个腦??

無charge的話有可能係個腦壞
又由於經個行車腦,所以個電池頭鬆鬆地又時過時唔過就好有機會撞死個腦
講開又係喎
我架STI冬天無楂搞到無電
搭返著佢攞去做INSPECTION
過唔到喎
完來係個電腦RESET咗無哂DATA
楂返100MILES倒再做搞掂
講開又係喎
過唔到喎
7221116 發表於 2011-6-14 04:37 AM
電油只提供3個月的新鮮保證
電油??
what do u mean?
電油??
what do u mean?
7221116 發表於 2011-6-17 08:12 AM
電油=gas=fuel通常3個月之後性能會下降
初黎報到, 等我分享下上星期去整車既事

車係ALPHARD一代尾期5速
一直覺得呢副1MZ-FE低轉表現唔應該係咁弱既
但一到暗斜又唔願行, 下下要kick down, 換完偈油同波箱油都無乜改善
咁即管換埋火咀

星期6, 放低架車係間車房, 之前都約好左講埋係咩車既
師傅一見到係橫置既V6都面色一沉, 講比我知起碼要搞2-3粒鐘
當時1445左右, 我話1800一定要走人, 因為夜晚要用車
火咀我都係穩穩陣陣用返DENSO SK20R11同原裝一樣算啦
唔敢試VK20費事有乜依郁又要拆多次人都癲

之後走去附近搵fd行街, 大約粒半鐘後返去及下
外面容易換個3支已搞掂, 師傅開始拆野換埋後面個3支
咁我又閃去行街, 大約1730電話響, 師傅話1800搞唔切
要放低架車過夜, 星期一晚先有得攞返
但我個晚一定要用車, 咁點好呢?
咪拿拿聲裝返哂d零件先算囉仲有乜好點

如是者, 3支新3支舊火咀咁渣返走用住先
錢亦只係收左料錢先, 再返去整先算
車房都係熟人介紹既, 無乜所謂啦, 大家都無預搞咁耐
我又趕時間, 閃先

好啦, 之後上齊6個人, 又到左以前無力既暗斜
咦? 唔洗kick down力谷都肯上喎, 印住2千轉樓下已夠力上
咁好明顯d舊火咀真係夠期要換啦

剩底個3支舊火咀應該會去另一間屋企附近既車房搞埋佢
之前個間太遠了, 只係個日咁岩順路先去個度搞

我講完了. 但有野問
我想問既係皮帶聲. 冷氣泵係咪有條皮帶?
凍車著車時"吱吱"聲好核凸, 我估係冷氣泵, 因熄左冷氣就無聲了
諗住呢個星期6去執埋d手尾佢, 平日完全唔得閒

搞火咀手尾時換埋佢應該幾舊水得啦掛?

不過架野立還立, 60L油都行到450km
大部份時間行市區&開行冷氣
搞到我有少少期待換完火咀後會唔會行多幾十咁呢
電油=gas=fuel通常3個月之後性能會下降
carwing 發表於 2011-6-18 10:28 AM
吓?
咁同舊電有咩關係呀
GET唔到添
我之前講緊無電
唔係無油呀
吓?
咁同舊電有咩關係呀
GET唔到添
我之前講緊無電
唔係無油呀
7221116 發表於 2011-6-23 07:48 AM
講開又係喎
過唔到喎
7221116 發表於 2011-6-14 04:37 AM [url=redirect.php?goto=findpost&pid=31222276&ptid=422640][/url]
因為你話冬天無揸,我估你油缸內的電油已超過左3個月
剩底個3支舊火咀應該會去另一間屋企附近既車房搞埋佢
之前個間太遠了, 只係個日咁岩順路先去個度搞

我講完了. 但有野問
我想問既係皮帶聲. 冷氣泵係咪有條皮帶?
凍車著車時"吱吱"聲好核凸, 我估係冷氣泵, 因熄左冷氣就無聲了
諗住呢個星期6去執埋d手尾佢, 平日完全唔得閒

搞火咀手尾時換埋佢應該幾舊水得啦掛?

不過架野立還立, 60L油都行到450km
大部份時間行市區&開行冷氣
搞到我有少少期待換完火咀後會唔會行多幾十咁呢
1mz-fe 發表於 2011-6-22 04:39 PM
你架是否3.3engine?如果係的話換後面3隻要拆走upper intake先換得到

應該係皮帶到期了,建議你比較一下原廠及雜廠的皮帶價錢,因比美地區的原廠與雜廠皮帶的價錢非常接近